Boekentips

23 Jun 2017

Boekentips

Iemand is overleden, de uitvaart is geweest en dan? Dan begint de rouw. Geen makkelijke tijd. Wanneer je een gebroken been hebt, is het voor de mensen om je heen heel duidelijk. Rouw is echter vaak onzichtbaar en een collega legde het als volgt uit: neem een rivier, doorgaans dobber je allemaal aan de oppervlakte, enigszins gelijkmatig dezelfde richting in. Nu ben jij gezakt, verticaal onder water. Je ziet de anderen aan de oppervlakte wel, maar het is moeilijk communiceren. Zij gaan rustig verder en jij hebt tijd nodig weer boven te komen. Eenmaal boven, zitten jullie niet meer op dezelfde plek. Natuurlijk zijn er mensen die op je wachten, maar jij bent ook wezenlijk veranderd. Je bent echter niet de enige onder water. Daarom hieronder een aantal boeken die herkenning kunnen geven, begrip of troost.

Verlaat verdriet | Mieke Ankersmid
Ruim 10% van de mensen tussen de 20 en 70 jaar hebben voor hun 20ste levensjaar een ouder verloren. Een dergelijk verlies op jonge leeftijd is ingrijpend. Pas vaak jaren later komt dit verdriet naar de oppervlakte. Het kan voelen als de dag van gister. Dit boek geeft (h)erkenning en inzicht.

Sanatorium | Vrouwkje Tuinman
Een dichtbundel waarin Vrouwkje op nuchtere toon vragen stelt over fragiele onderwerpen. Over het ‘gewone’ leven, zorg, angst voor dementie en de dood, het verbeteren van het eigen lichaam en het zoeken van levensdoelen.

Stilte | Amnesty International
Een bundel met 133 gedichten over ‘stilte’ in al haar vermogen. Met dichters uit oude tijden en heden ten dagen uit de gehele wereld. Bekende en onbekende poëzie, meest in nieuwe vertalingen.

Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het | In gesprek met Rene Gudde
Een boek over wat er werkelijk toe doet in het leven, over humeurmanagement en over de troost van de filosofie.

Vingerafdruk van verdriet | Manu Keirse
Verlies van een dierbaar persoon is helaas onvermijdelijk. Dit boek geeft steun, herkenning en praktische tips.

Rouw op je dak | Jos Brink
Verder leven na de dood van een dierbare. Een troostrijk en herkenbaar geschreven boek.

Rouwkost | L.Beentjes
Een inspirerend rouwkadoboek waarin ervaringsdeskundigen vertellen over het verlies van een dierbare.

Stervensdruk | Susanna van de Hunen
Susanna gaat door, maar is bang voor die dood. Blijft ze bang of sluit ze vrede? Een indringend, leerzaam boek.

Rouwen om je ouder | Marilou Koene
Het overlijden van een ouder hoort bij het leven, maar doet soms meer pijn dan je van te voren kunt bedenken.

De Vlindertuin | Hans Peter Roel
Troostboek, geschreven voor rouwenden, troostzoekers en hulpverleners. Het is een bijzonder en ontroerend verhaal dat een diepe indruk achterlaat.

Laat reactie achter