De één zijn dood, is de ander zijn brood

18 May 2017

De één zijn dood, is de ander zijn brood

Dat is in ons werk wel heel letterlijk het geval. Wanneer iemand overlijdt, hebben wij werk. Het gezegde impliceert echter dat er wordt geprofitéérd van ‘de dood van de één.’ Werk hebben en daar een eerlijke boterham aan verdienen is geaccepteerd, profiteren van het leed van een ander uiteraard niet. Helaas hangt om de uitvaartbranche wel vaak een zweem van ‘profiteurs’ of ‘ze (uitvaartondernemers) willen overal aan verdienen’ of ‘als ik bloemen bestel en ik zeg dat het voor een uitvaart is, kosten ze in één keer € 100 meer’. Hoe krijg je de kosten nou meer inzichtelijk?

Een uitvaart is kostbaar en de tarieven zijn niet altijd even inzichtelijk. Dat kun je de uitvaartbranche verwijten, maar we mogen ook van opdrachtgevers verwachten dat zij zich goed oriënteren. Stel: je gaat trouwen of je plant een wereldreis: grote kans dat je dan surft op het web naar informatie, je praat met anderen over je plannen, je vraagt aan een vriend of vriendin hoe zij dat gedaan heeft. Kortom, je oriënteert je en je laat je informeren. Het gaat immers om iets groots, eenmaligs en kostbaars. Bij een uitvaart is dat niet anders.

Toegegeven, het onderwerp is moeilijker en beladen en soms onverwacht. Maar een simpele tip: google! Zoek eens een uitvaartondernemer in jouw plaats, bekijk de verschillende sites en zoek tot je iemand vindt die je op basis van de website passend lijkt. Goed om te weten, wij – maar ook onze collega’s –  gaan (vrijblijvende) gesprekken aan ter kennismaking en om een offerte af te geven. Zo kun je gaan vergelijken.

Waarom die uitvaart zo duur is? Er komt veel bij kijken: denk aan opbaren, kist, vervoer, locatie, advertentie, bloemen, crematie- of begraafrechten en catering. De laatste tijd krijgen wij regelmatig de vraag van (jonge) mensen of zij zich moeten verzekeren. Nou hebben Nederlanders de neiging zich graag te verzekeren, dus als je dat wil, moet je het zeker niet laten. Wel is het goed je het volgende te realiseren:


Rekensommetje
Simpel gesteld zijn er twee verzekeringen: kapitaal en natura. Bij de naturaverzekering keert de verzekeraar diensten en producten uit ter waarde van het verzekerde bedrag. Bij de kapitaalverzekering krijgen nabestaanden geld na overlijden om vrij te besteden aan de uitvaart. Wij raden die eerste af en hebben een rekensommetje gemaakt met onze eigen data:

Saskia, vrouw
Geboortejaar 1977
Looptijd verzekering vanaf nu tot 65 jaar

Natura:
Wanneer je een UitvaartPlanPuls afsluit bij de Dela (meest gekozen pakket) dan heb je aan het einde van de rit een pakket van diensten t.w.v. € 5.750,- en vrij te besteden € 3.000,-. Dat maakt een totaal van € 8.750,-. Per maand betaal je dan € 17,43.

Kapitaal:
Wanneer je een kapitaalverzekering neemt bij Klaverblad, met zelfde looptijd en hetzelfde bedrag aan het einde, namelijk € 8.750,- maar dan 100% vrij te besteden.
Per maand betaal je dan € 3,78.

I rest my case 😉

Consumentenbond
Wat zegt de consumentenbond? ‘Als het niet hoeft, verzeker je dan niet en zet geld opzij in een potje of spaar zelf.’ Nu heeft niet iedereen de mogelijkheid te sparen of misschien wil je wel graag verzekerd zijn, omdat je op dit moment niet over een buffer beschikt en er wellicht (jonge) kinderen zijn op wie je de kosten niet wilt afwenden: kies dan voor een kapitaalverzekering.

Nu weet je nog niet of wij enorm profiteren van jouw dood. Natuurlijk ga ik onze jaarcijfers niet overleggen en dat hoeft ook niet. Wij zijn zelf ook mens en wij willen onszelf graag eerlijk in de ogen kunnen kijken. Daarom is onze tariefstelling redelijk eenvoudig. Je betaalt ons voor ons werk: de begeleiding van de overledene en de naasten, de organisatie van de uitvaart. De rest, denk aan de rouwauto, catering, bloemen: wij zorgen dat alle leveranciers alles op tijd en goed aanleveren, maar wij rekenen met onze leveranciers geen provisie. Iets wat in uitvaartland wel gebruikelijk is en wat het meteen zo moeilijk maakt te bepalen, waarom iets kost wat het kost. Bij ons komen die kosten – zonder courtage – gewoon inzichtelijk op de eindnota te staan. Dat maakt ons financieel onafhankelijk van de keuzes die jij maakt.

Dan tot slot, wat kost een uitvaart nou eigenlijk?
Dat blijft een moeilijke vraag te beantwoorden. Iedere uitvaart is immers strikt persoonlijk en dat betekent ook dat  de kosten van een uitvaart sterk samenhangen met de wensen voor die uitvaart.  Een grote drijver van de prijs is bijvoorbeeld de rouwadvertentie: in een landelijke krant kost je dat al gauw € 2.500,-. Catering is de andere grote drijver. Zijn er 50 gasten of 350 en gaat het dus om € 350,- of € 3.500,- aan catering? Wordt er begraven of gecremeerd? Wordt er een externe locatie gehuurd of zijn we in een aula? Om je toch een idee te geven: bij ons komen de totale kosten voor een uitvaart gemiddeld uit op een bedrag tussen de € 7.500 en € 12.000.

Voor meer vragen, mail ons gerust!

Laat reactie achter