FAQ

Veelgestelde vragen over de uitvaart. Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord? Bel of mail ons, dan geven wij gericht antwoord.

Hoe lang verzorgen jullie al uitvaarten?
Strikt Persoonlijk Uitvaart is in 2009 begonnen, Saskia heeft de eerste 4 jaar zelfstandig gewerkt. In 2013 in Esther er officieel bij gekomen.

Wanneer ik een uitvaartverzekering heb, kan ik mijn uitvaart dan door Strikt Persoonlijk laten uitvoeren?
Ja, dat is zeker mogelijk. Een natura- of kapitaalverzekering bij een maatschappij verplicht je niet om de uitvaart door hen te laten verzorgen (ook al doen ze je graag anders geloven). Aan de hand van het polisblad kunnen wij nagaan hoeveel geld er uitgekeerd kan worden. Dit hangt af van het soort verzekering, de looptijd en de geldigheid.

Mag ik de laatste verzorging van mijn overleden geliefde zelf doen?
Ja, dat mag. Wel is het belangrijk dat de (huis)arts langs is geweest om de dood vast te stellen en de papieren voor het GBA (A en B-verklaring) heeft ingevuld en achtergelaten. Als uitvaartondernemer kunnen wij je begeleiden bij de laatste verzorging, het aankleden en opbaren. Uiteraard kunnen wij dit ook volledig uit handen nemen, afhankelijk van de wens.

Vanaf januari 2010 is het in Nederland toegestaan een lichaam te ‘balsemen’. Wat is het en wat zijn de voor en nadelen?
Bij thanatopraxie (soort balsemen) wordt er via het intacte bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam ingebracht. Door de vloeistof worden aanwezige bacteriën gedood. Het voordeel is dat een overledene kan worden opgebaard zonder koeling. Tevens gaat het verkleuringen tegen, waardoor iemand er natuurlijker uit ziet. Wij werken samen met Pauline; zij kan de thanatopraxie ook thuis verzorgen.

Waarom moet iemand gekoeld worden en hoe snel moet dat?
Wenselijk is om iemand binnen enkele uren na het overlijden te koelen (of thanatopraxie toe te passen). Zodra de bloedcirculatie stopt, starten lichaamseigen bacteriën met de ontbinding van het lichaam. Wanneer iemand gekoeld of ‘gebalsemd’ wordt, vertraagt dit het proces. Daarmee wordt de kans vergroot dat de overledene gedurende de hele week opgebaard kan blijven. Dat is tevens de reden waarom een uitvaartondernemer dag en nacht bereikbaar is.

Hoe wordt een overledene gekoeld?
Er zijn een paar mogelijkheden. In een rouwcentrum ligt de overledene in een kist en wordt na het bezoekuur in een grote koeling geplaatst. Bij opbaren thuis ligt de overledene op een bedkoeling of in een kist met kistkoeling. Dat is een grote metalen plaat die verbonden is aan een koelsysteem. Deze plaat is tijdens het opbaren niet zichtbaar, wel hoorbaar.

Stel dat mijn geliefde in het ziekenhuis overlijdt, wie moet ik dan bellen?
Ook in dat geval kun je contact met ons opnemen. Het ziekenhuis zal doorgaans je geliefde wassen en aankleden, als je dit zelf wilt doen, vertel dit dan aan het verplegend personeel en aan ons. Tussen 08.00 en 17.00 uur kunnen wij hem of haar ophalen en naar huis of het rouwcentrum overbrengen.

Strikt Persoonlijk heeft geen eigen rouwcentrum, stel dat ik mijn geliefde toch in een rouwcentrum wil opbaren, kan dat dan?
Een aantal rouwcentra in en rondom Utrecht biedt de mogelijkheid tot gast-opbaring. Dit houdt in dat je geliefde daar opgebaard kan worden en er op gezette tijden rouwbezoek kan worden ontvangen.

Hoe snel moet iemand na overlijden begraven of gecremeerd worden?
Vanaf 1 januari 2010 is de maximale termijn waarbinnen een uitvaart moet plaatsvinden, verruimd van vijf dagen naar zes werkdagen, gerekend vanaf de dag na overlijden.

Moet een overledene altijd in een rouwauto vervoerd worden?
Nee, dat is geen verplichting. Zolang het lichaam volledig bedekt is, mag iemand ook per bakfiets, busje of boot vervoerd worden. Al naar gelang de wens.

Waarom duurt het een maand voordat je de as kunt ophalen?
Dat is wettelijk zo geregeld en geeft de familie bedenktijd om te bepalen wat ze met de as willen doen.

Is een kartonnen kist milieuvriendelijk?
Ja en nee. Ja, er is een leverancier die een milieuvriendelijke variant aanbiedt. Nee, voor een crematie is de kist niet milieuvriendelijk. Een houten kist fungeert als brandmiddel, waardoor de temperatuur in de oven stijgt; die stijging is nodig voor het proces. Karton vat snel vlam (wat gevaarlijk kan zijn voor de ovenist) en mist daardoor de functie van brandmiddel. De ovenist zal bijstoken om de temperatuur te doen stijgen. Dat is niet milieuvriendelijk. De crematoria in Nederland staan kartonnen kisten niet meer toe, dit geldt ook voor de wollen kist met een kartonnen binnenwerk.